Sprostitvene tehnike

Avtogeni trening (AT)

Kaj je avtogeni trening?

Avtogeni trening je sprostitvena tehnika, pri kateri se z lastnim prizadevanjem  na nekaj navadimo. Razvil ga je nevrolog in psihiater iz Berlina, dr. Johannes Heinrich Schultz v začetku 20. stoletja, med raziskovanjem poteka in posledic hipnoze. Njegovi pacienti so namreč pogosto poročali o občutku teže in toplote v udih, ter nato o občutku ugodja, ki so ga doživljali med hipnozo. Sledilo je vprašanje, ali lahko tako stanje oseba doseže tudi sama, z avtosugestijo, saj v tem primeru ne bi bila več odvisna od zdravnika.

Z AT se učimo namernega vplivanja na vegetativni živčni sistem in se na ukaz popolnoma odklopimo, s tem pa se pomirimo in spočijemo. Naučimo se tudi nadzorovati nekatere osnovne telesne funkcije. Če AT izvajamo pravilno, telo v nekaj sekundah zdrsne v stanje globoke sproščenosti. Gre za nekakšno samohipnozo, s katero se prenaša moč predstave na človekov organizem.

 

Kako izvajamo AT?

Ko se AT še učimo, je pomembno, da vadimo 2 do 3x na dan. Najdemo čim bolj mirno okolje, zavzamemo izbran položaj in zapremo oči. Za začetek pomislimo na kak trenutek ali kraj, ko smo se počutili popolnoma sproščeno. Bolj slikovito kot si stvari predstavljamo, uspešnejši bomo pri izvajanju. Orodje AT je namreč naša misel, predstava, vizualizacija.

AT je sestavljen iz 6 vaj (gesel), ki se nadgrajujejo. Vsako geslo se navezuje na en del telesa ali proces v telesu, na katerega želimo vplivati oz. ga sprostiti – mišice, krvni obtok, dihanje, srce, trebušni organi in glava. Po določenem zaporedju si v mislih gesla predstavljamo in ponavljamo. Na začetku vadba ne traja več kot 5 minut.

 

Učinek AT

Ko zdrsnemo v svojo duševno globino, se dihanje umiri, pulz zniža, mišice se sprostijo in postanejo težke, ožilje se znebi krčevitosti, trebušni organi se umirijo. Telo se preusmeri od akcije h počitku. Z AT si opomoremo od utrujenosti, hitreje zaspimo, si izboljšamo spanec, naučimo se bolje zbrati misli, si krepimo spomin, poveča se storilnost, ublažijo se duševne in telesne krčevitosti. Lažje prenašamo bolečine, krvni tlak se umiri, s tem pa se zmanjša možnost nastanka kapi in srčnega infarkta. Človek ni več tako občutljiv in se že s tem izogne marsikateremu stresu, z utrjevanjem pa še krepimo obrambne mehanizme telesa, s čimer se veča odpornost do stresorjev.

 

Za koga je AT primeren?

Primeren je za vse zdrave ljudi, da si lahko hitreje oddahnejo, se okrepijo in povečajo svojo storilnost. V pomoč pa je tudi telesno bolnim, da se umirijo, sprostijo in lažje prestajajo bolečine. Ni primeren za osebe, ki trpijo za shizofrenijo, težkimi psihozami, endogenimi depresijami, poškodbo možganov, nevroz ali velike telesne izčrpanosti.

 

Kaj AT ni?

AT ni zdravilo za hujše duševne motnje  in bolezni ali vnetna obolenja. Ni metoda zdravljenja, ampak vrsta pomoči za samosproščanje. Gre za tehniko, ki ni povezana z nobenim svetovnim nadzorom, ideologijo ali religijo. Je pomoč za življenje, uporabna na zelo širokem področju.

 

Obseg tečaja: 8 do 10 srečanj po 1 šolsko uro

Način izvedbe: individualno

Izvajalec: Miriam Jakljič, dipl. soc.

Lokacija: Temza d.o.o., Dunajska 158, Lj, Nakupovalna galerija 1. nadstropje